Curacao

Geschiedenis Curacao

Geschiedenis CuracaoEen korte samenvatting van de geschiedenis van Curacao en de slavernij op het eiland. 

 

 

 

Eerste bewoners Curacao

De eerste bewoners van Curacao waren Indianen. Zij leefden van landbouw en van wat het eiland en de zee te bieden had aan dieren. Ze dreven ook handel met Indianen op de andere eilanden in de Caraïbische zee en op het vaste land. 

Spaanse bezetting

In 1499 ontdekten de Spanjaarden Curacao. In het begin van de 16e eeuw vestigden zij zich op Curacao en brachten vee mee uit Europa. De opbrengsten van het eiland viel de Spanjaarden tegen. Landbouw ging niet goed door het droge land en de rotsgrond en het eiland had geen andere kostbare grondstoffen die verkocht konden worden. Zo verdwenen er steeds meer Spanjaarden van het eiland. 

Nederlandse bezetting

In 1634 werd Curacao overgenomen door de West-Indische Compagnie (WIC). Zij wilden het eiland in handen hebben om de gunstige ligging voor handel. De omstandigheden op Curacao waren eerst slecht door de slechte aanvoer van leefmiddelen, maar de bevolking en welvaard groeide in de loop der jaren. Halverwege de 17e eeuw kwamen er plantages op het eiland, met onder andere suikerriet en tabak. 

Slavernij op Curacao

In 1665 begon de WIC (West-Indische Compagnie) met slavenhandel. De WIC bracht Afrikanen naar Curacao om te verhandelen of om als slaaf te laten werken op de plantages. Op het eiland ontstond een grote handel in slaven. De meeste Afrikanen die naar Curacao werden gebracht werden verkocht en meegenomen naar andere eilanden of het vaste land. De slavenhandel bleef lange tijd een grote inkomstenbron.

In 1791 werd Curacao een Nederlandse kolonie. Nadat de Engelsen het eiland twee keer korte tijd in handen hadden, kwam het eiland toch weer in handen van Nederland. In 1863 werd de slavernij in Curacao afgeschaft. 

20ste eeuw

In de periode na de afschaffing van de slavernij ging het economisch slecht met het eiland, tot er in 1914 aardolie werd gevonden in Venezuela. Er kwam een raffinaderij van Shell op Curacao, wat het eiland welvarender maakte. De Nederlandse Antillen werden in 1954 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. In 2010 werd Curacao een onafhankelijk land binnen het Koninkrijk. 

Was deze informatie nuttig?
(3 votes, average 3.67 out of 5)
Geschiedenis Curacao3.67 out of 51 based on 3 voters.


Curacao Vakantie - TUI Curacao vakantie - Kras 

Curacao Vakantie - WTC Curacao vakantie - Vakantiexperts 

Curacao Vakantie - Fox Curacao Vakantie - Vakantiediscounter 

Curacao Vakantie - Vakantiestunt

Chogogo Resort 

Chogogo resort

Chogogo Beach Resort
Curacao

Lions Dive

Lions Dive

Lions Dive & Beach Resort

Curacao

Papagayo

Papagayo

Papagayo Beach & Lounge Resort
Curacao

Kontiki

Kontiki

Kontiki Beach Resort 
Curacao