Curacao

Willemstad Curacao

Willemstad, de hoofdstad van Curacao. De gekleurde huizen aan het water maken Willemstad tot het meest herkenbare beeld van Curacao. Willemstad is het hart van Curacao. Aan de kust langs de stad liggen tropische stranden met mooie resorts en in de stad zelf heeft u een grote keus in gezellige restaurants en uitgaansgelegenheden. 

Toen de West-Indische Compagnie Curacao in 1634 in handen kreeg, bouwden de Nederlanders Fort Amsterdam aan een natuurlijke baai aan de Zuidkust. Dit was het begin van Willemstad. Om het fort heen werd doorgebouwd en zo ontstonden de nu historische wijken Punda, de hieraan vast gelegen wijken Pietermaai en Scharloo, en hierna ook Otrobanda, aan de overkant van de Sint Annabaai. Alle vier de wijken staan nu op de Wereldefgoedlijst van UNESCO. Willemstad is nu uitgegroeid tot een grote stad, die bijna een derde van het eiland beslaat.

Willemstad Curacao

Gekleurde huizen van Willemstad

De stijl van de karakteristieke huizen in Willemstad is sterk beinvloed door Nederlandse bouwstijlen. Oorspronkelijk waren deze huizen wit. Men zegt dat Gouverneur Albert Kikkert rond 1817 besloot dat de huizen geverft moesten worden, omdat de weerkaatsing van het felle zonlicht tegen de witte gevels niet goed was voor de ogen. Achteraf bleek dat hij eigenaar was van de enige verffabriek op het eiland en dus goede zaken had gedaan.

Wijk Punda, Willemstad

De wijk Punda is de oudste wijk van Willemstad. Als het over Willemstad gaat laat men vaak het water van de Sint Annabaai zien met de kenmerkende gekleurde huizen aan de Handelskade van Punda. In deze wijk vindt u onder andere de drijvende markt, Marsha Bieu, winkels en uitgaansgelegenheden. 

Wijk Otrobanda, Willemstad

Otrobanda is de wijk die aan de andere kant van de Sint Annabaai ligt. Otrabanda of Otrobanda is Papiaments en betekent 'de andere kant'. In Otrabanda ligt het Brionplein. Dit plein wordt vaak gebruikt als locatie voor grote evenementen in Willemstad.

Otrabanda wordt vaak gezien als het armere deel van Willemstad, in vergelijking met de wijk Punda. Een deel van de wijk is onlangs nog opgeknapt en gerestaureert. De wijk is hierna veiliger en mooier geworden en steeds meer toeristen bezoeken of verblijven in Otrobanda. Uiteraard moet u hier, net als in Punda, 's avonds wel opletten.

Willemstad Curacao - Pontjesbrug

Pontjesbrug Curacao / Koningin Emmabrug 

De Koningin Emmabrug is een pontonbrug, een drijvende brug, en wordt meestal Pontjesbrug genoemd. De pontjesbrug ligt over de Sint Annabaai en verbindt Punda met Otrabanda. De brug kan geopend worden voor schepen en omdat het wel even duurt voordat hij daarna weer dicht is, kunt u met een veerbootje gratis naar de overkant. Vroeger mochten er auto's over de Pontjesbrug rijden, maar sinds in 1974 de Koningin Julianabrug werd geopend voor voertuigen, is de Pontjesbrug enkel nog voor voetgangers. In 2005 werd de brug nog helemaal opgeknapt. 

Fort Amsterdam in Willemstad

Als u van Otrobanda over de Pontjesbrug naar Punda loopt, ziet u rechts het mooie, gele Fort Amsterdam. Dit fort werd kort na de verovering van Curacao gebouwd door de West-Indische Compagnie. Hierna volgende de bouw van nog vele andere forten, maar Fort Amsterdam was het grootste van allemaal. Deze forten moesten Curacao beschermen tegen piraten en andere bedreigingen. Tegenwoordig zit de regering van Curacao in Fort Amsterdam.

Was deze informatie nuttig?
(2 votes, average 3.00 out of 5)
Willemstad Curacao3.00 out of 51 based on 2 voters.


Curacao Vakantie - TUI Curacao vakantie - Kras 

Curacao Vakantie - WTC Curacao vakantie - Vakantiexperts 

Curacao Vakantie - Fox Curacao Vakantie - Vakantiediscounter 

Curacao Vakantie - Vakantiestunt

Chogogo Resort 

Chogogo resort

Chogogo Beach Resort
Curacao

Lions Dive

Lions Dive

Lions Dive & Beach Resort

Curacao

Papagayo

Papagayo

Papagayo Beach & Lounge Resort
Curacao

Kontiki

Kontiki

Kontiki Beach Resort 
Curacao